Jak wygląda lato na talerzu? Odkryj nowe smaki podczas III edycji Festiwalu Restauracji Śląskich, która zacznie się już 27 maja!

Czujesz? Lato coraz bliżej. Pod koniec maja ta słoneczna pora roku zawita na talerze wraz z nieszablonowymi połączeniami smaków podczas III już edycji Festiwalu Restauracji Śląskich! Nie ma nic lepszego, niż sezonowe lekkie dania w nowych odsłonach! Od 27 maja wpuszczamy do restauracji promienie słońca, których odbicie zobaczycie na Waszych talerzach.

Czas najwyższy, by poczuć lato na talerzu. Trzecia edycja Festiwalu Restauracji Śląskich zaskoczy Was po raz kolejny. Od 27 maja do 4 czerwca mistrzowie kuchni będą prezentować swój kulinarny kunszt i wszystkim gościom oprócz zup, przystawek i głównych dań zaserwują swoje letnie wariacje także w postaci deserów. Set złożony z dwudaniowego obiadu z napojem i deserem będzie można zamówić - jak na restauracyjny festiwal przystało - w specjalnej, promocyjnej cenie 69 złotych.

Aby wziąć udział w festiwalu, trzeba zarezerwować stolik poprzez stronę internetową https://festiwalrestauracjislaskich.pl/

W menu zobaczymy m.in.: risotto z truskawkami i szparagami, krem z kalarepy, grillowane nowalijki, czy kotlety z kalafiora zamknięte w burgerze. III Festiwal Restauracji Śląskich to nie spektakl zamknięty w jednym akcie. Uczta obejmować będzie pełne, przygotowane przez poszczególnych szefów kuchni menu składające się z zupy, dania głównego, deseru oraz napoju. Co ważne - w każdej z restauracji będzie można zamówić nie tylko mięsny, ale i wegetariański zestaw. Wszystko w niezwykle atrakcyjnej cenie 69 zł.

Wydarzenie z edycji na edycję cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Pozytywny odbiór, setki zadowolonych gości i świetnych recenzji, a także wyjątkowe dania składające się na popisowe festiwalowe menu najlepszych szefów kuchni ze Śląska sprawiają, że przy stolikach zasiadają tłumy.

W drugiej edycji Festiwalu Restauracji Śląskich sprawiliśmy, że niedoceniony wcześniej por zachwycił naszych gości. Pojawiły się pytania kiedy kolejna edycja? Nie pozostaliśmy dłużni i tym sposobem widzimy się po raz trzeci. Tym razem przenośmy uwielbianą przez wszystkich porę roku lato przeniesiemy na festiwalowe talerze – zdradzają organizatorzy festiwalu,

Pierwsze skrzypce podczas trzeciej edycji zagrają produkty prosto z letniego ogródka. Królową talerzy stanie się kalarepa, ale nie zabraknie także kalafiora, szparagów oraz truskawek.

Sezonowość w gastronomi jest podstawą tworzenia najciekawszych połączeń. Musimy pamiętać o tym, że wiele produktów, owoców czy warzyw jest dostępnych tylko w danym sezonie. Szczaw czy botwinę zjemy tylko wiosną i wczesnym latem, a większość świeżych grzybów, czy najlepszą dynię dostaniemy jesienią. I to właśnie sprawia, że sezonowość to najlepsze co może nam się w kuchni zdarzyć – mówi Krzysztof Peć, Szef Kuchni Restauracji Kaktusy Kato Koncept Kulinarny.

Zajrzeliśmy także do pilnie strzeżonych kajetów szefów kuchni i możemy Wam zdradzić kilka słodkich sekretów. W tej edycji desery będą niezwykle atrakcyjne!

Pojawi się między innymi beza z mascarpone i świeżymi owocami, mus czekoladowy pod kruszonką i żelem z porzeczki, sernik z nerkowca, buchty z jagodami i czekoladą, miętowa panna cotta i wiele więcej!

Aby wziąć udział w wydarzeniu wystarczy zarezerwować miejsce na stronie https://festiwalrestauracjislaskich.pl/

Restauracje, które biorą udział w festiwalu:

  • Kaktusy Kato Koncept Kulinarny
  • Restauracja Poziom+ w Gliwicach
  • Restauracja Vacanza w Siemianowicach Śląskich
  • Restauracja Cesarska w Chorzowie
  • Restauracja Diament Zabrze
  • Restauracja Atmosfera w Ustroniu

Główne dania to przede wszystkim:

  • Muszla Św. Jakuba z kalafiorem, białą czekoladą szynką parmeńską oraz groszkiem strączkowym
  • Chłodnik z botwinki z kiszoną rzodkiewką
  • Polędwiczka wieprzowa sous vide ze szparagami, sosem holenderskim i młodym ziemniakiem
  • Krem ze szparagów ze świeżą rzodkiewką
  • Kalarepa zapiekana z mięsem, młode ziemniaki oraz mizeria
  • Vege burger z kotletem z kalafiora
  • Ajntopf, czyli jarzynowa zupa z nowalijek
  • Kurczak kukurydziany z pure z rucolą, zielonymi warzywami i sosem szczawiowym
  • Risotto ze szparagami, suszonym żółtkiem i ciecierzycą

Wybierz restaurację, zarezerwuj stolik dla siebie i swoich bliskich i celebruj lato na talerzu z III Festiwalem Restauracji Śląskich! https://festiwalrestauracjislaskich.pl/