Wszystkie popularne rodzaje oleju i tłuszcze używane w kuchni mogą być poddane recyklingowi. Niestety, często spotykaną praktyką jest wylewanie zużytego oleju do zlewu lub sedesu – może to spowodować awarie sieci kanalizacyjnej, i szkodzi środowisku.
Olej zatyka rury tak w domu, jak i w całej sieci kanalizacyjnej. Usuwanie usterek spowodowanych olejem w rurach może być bardzo czasochłonne i kosztowne. Co więcej – oleje i tłuszcze nie są całkowicie usuwane w oczyszczalniach ścieków.
Oczyszczony olej jadalny z odzysku jest jednak cennym surowcem. Dodaje się go np. do biopaliw i paliwa lotniczego. Ponadto recykling olejów zmniejsza konieczny areał upraw roślin oleistych dla przemysłu. Wreszcie - proces ten redukuje ilość CO2 emitowanego do atmosfery.
Kilka zasad segregowania olejów jadalnych
Do ponownego wykorzystania nadają się zużyte popularne oleje słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, palmowe, oliwa z oliwek, a także tłuszcze (masło, margaryna, smalec itp). Zużyte i - co ważne - zimne oleje i tłuszcze wystarczy zlać do plastikowej butelki typu PET; przy wlewaniu gorącego oleju butelka może się spalić i stopić.
Do butelki można wlewać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów razem, mogą zawierać cząstki jedzenia - nie ma to znaczenia. Wypełnioną i szczelnie zamkniętą butelkę należy wrzucić do najbliższego pojemnika przeznaczonego do segregacji oleju.
Lokalizację pojemników przeznaczonych do segregacji zużytego oleju można sprawdzić na stronie kampanii Segreguj Oleje tutaj (link).
![Tychy wśród najzdrowszych dużych miast Tychy Paprocany panorama nad dachami](https://www.nowinytyskie.pl/assets/images/_380x285_crop_center-center_82_line/Paprocany-Nad-dachami-0084.jpg)
Może Cię zainteresować:
Tychy na wysokim miejscu w rankingu zdrowych miast. Przed nami tylko jedno miasto województwa
![W Tychach powstanie Tyski HUB Zielonej Gospodarki Tyski HUB Zielonej Gospodarki](https://www.nowinytyskie.pl/assets/images/_380x285_crop_center-center_82_line/Tyski-HUB-Zielonej-Gospodarki-1.jpg)
Może Cię zainteresować: